do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku
W pierwszym posiłku wywal chleb. Nie potrzebujesz w nim węgli. Dodaj za to jakiś smalec lub masło do smażenia. Ten o 15:00 to przed treningowy? Wywal węgle. A najlepiej w ogóle go usuń. Nie potrzebujesz odżywki przed treningiem. Użyj je w potrenigowym, razem z jakimś owocem. W potreningowym możesz dodać pół woreczka ryżu brązowego lub czegoś [...]
Kokosowy, bardziej zamiennie masło klarowane, smalec itp. - do smażenia. Oliwa z oliwek OK, chociaż niby ciężko dostać dobrą oliwę, lniany raczej lipa. Ja bardzo sporadycznie smażę też na rzepakowym. Ogólnie z innych źródeł tłuszczu to jeszcze awokado, różne orzechy z umiarem.
jak żadna ? "Nasycone: Wystepuje głównie w tłuszczach zwierzęcych, ma przewaznie konsystencje stałą i jest doskonały do smażenia. Jego przedstawicielami są: smalec, olej kosowy, olej palmowy, tłuste miesa zwierzęce, śmietana, mleko... " źródło http://www.sfd.pl/Jak_uk%C5%82%C4%85da%C4%87_diet%C4%99_masa%2Fredukcja-t374656.html
[...] jakąś fotkę sylwetki, to też by się przydała - przy zbyt wysokim BF-ie nie ma sensu masować. Olej z pestek winogron zamień na inny tłuszcz, nie nadaje się do smażenia - smalec, masło klarowane, oliwa, olej kokosowy... Ketchupy itp. najlepiej wywalić , chyba że są naprawdę dobre jakościowo i mają mało cukru, dużo pomidorów w składzie. Jeśli [...]
możesz smażyć na maśle :) ja lubię, również smalec, do krótkiego smażenia oliwa też Kujawki to średnia opcja, ogólnie na rzepakowym to lepiej nie Na smalcu mięsa jeszscze nie smażyłem. Kiedys smazylem jaja na patelni na smalcu, i placki (Zwykle jajko maka mleko masa na patelnie takie najprostsze) Mam smak straszny na najprostsze jedzenie na [...]
[...] to produkt, którego powinieneś unikać, zawiera wysoką zawartość podatnych na utlenianie kwasów tłuszczowych ( omega 6 ) oraz trans kwasów tłuszczowych. Do smażenia nada się ( oliwa z oliwek/masło klarowane/olej rzepakowy/olej kokosowy/smalec ) W Twojej diecie, są nie odpowiednio zbilansowane posiłki. Brakuje również kwasów tłuszczowych Omega-3.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
musi być zachowana równowaga o3/6/9 - to jest najważniejsze. Tłuszcze zwierzęce nie są złe, np do smażenia masło klarowane, czy smalec o wiele lepsze niż oliwa. Tłuszcze z mięsa też są bardzo zdrowe, a z jajek to wręcz genialne :-D wszystko to tłuszcze zwierzęce, przypominam ;-) Chodzi o to, by zachować umiar.
[...] sie kiedys nie pisalo, a teraz Mr. s.m.p.a. wspominasz coraz czesciej ;] i kupa tluszczu zostaje, ktory to wlasnie do smazenia moznaby wykorzystac. Jednym smierdzi stopiony smalec, innym smazona oliwa... A ze ja jestem w stanie zjesc wszystko - i ozorki XD serca, zoladki wszystko we mnie wchodzi (oprocz flakow) to rowniez takie urozmaicenie by [...]
Tłuszcze możesz podbić tłustszymi mięsami np karkówka, ryby świeże, mrożone, wędzone, awokado, orzechy z wyjątkiem ziemnych. A do smażenia wybieraj masło klarowane, olej kokosowy czy nawet smalec. Możesz pomyśleć także nad olejem MCT.